Semintele de chia

22.mai.2023

Semințele de chia au o istorie lungă de utilizare, care datează de la civilizațiile antice. Cuvântul „chia” provine din cuvântul aztec „chian”, care înseamnă „uleios”. Semințele de chia erau un aliment de bază al aztecilor și mayașilor, care le apreciau pentru conținutul lor ridicat de nutrienți și credeau că au proprietăți medicinale. Aztecii și mayașii foloseau semințele de chia ca sursă de energie, amestecându-le cu apă pentru a face o băutură numită „chia fresca”.

În vremurile antice, semințele de chia erau o cultură alimentară importantă pentru azteci și mayași. Erau folosite pentru a face terci, prăjituri și băuturi, și erau de asemenea folosite ca sursă de ulei. Aztecii credeau că semințele de chia aveau puteri speciale și le foloseau în ceremonii religioase. De asemenea, le foloseau ca monedă și ca tribut adus conducătorilor lor.

După căderea Imperiului Aztec în secolul al XVI-lea, utilizarea semințelor de chia a scăzut. Au fost în mare parte uitate până în secolul al XX-lea, când au fost redescoperite de cercetători care studiau alimentele tradiționale ale aztecilor și mayașilor. În anii ’90, semințele de chia au început să fie cultivate comercial în Mexic și America Centrală, și de atunci au devenit un aliment sănătos popular.

Semințele de chia sunt acum larg disponibile și sunt utilizate în multe moduri diferite. Pot fi consumate întregi, măcinate într-o făină sau folosite pentru a face un gel. Semințele de chia sunt adesea adăugate în smoothie-uri, ovăz, iaurt și alte alimente. Ele sunt de asemenea folosite în prepararea prăjiturilor, pentru a face pâine fără gluten și alte produse de patiserie.

Una dintre caracteristicile unice ale semințelor de chia este capacitatea lor de a absorbi lichidul și de a se extinde. Atunci când semințele de chia sunt înmuiate în lichid, ele formează o substanță gelatinoasă care poate fi folosită ca agent de îngroșare în gătit și patiserie. Semințele de chia sunt de asemenea o sursă excelentă de acizi grași omega-3, antioxidanți și fibre. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine și minerale, cum ar fi calciul, fosforul și potasiul.

Semințele de chia au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani ca aliment sănătos. Sunt adesea promovate ca superaliment, datorită conținutului lor ridicat de nutrienți și beneficiilor potențiale pentru sănătate. Studiile au arătat că semințele de chia pot ajuta la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale, îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și reducerea inflamației. De asemenea, s-a constatat că au un efect pozitiv asupra pierderii în greutate și pot contribui la îmbunătățirea sănătății inimii.

În concluzie, semințele de chia au o istorie lungă de utilizare, care datează de la civilizațiile antice. Aztecii și mayașii le valorizau pentru conținutul lor ridicat de nutrienți și credeau că au proprietăți medicinale. După căderea Imperiului Aztec în secolul al XVI-lea, utilizarea semințelor de chia a scăzut. Au fost în mare parte uitate până în secolul al XX-lea, când au fost redescoperite de cercetători care studiau alimentele tradiționale ale aztecilor și mayașilor. Astăzi, semințele de chia sunt larg disponibile și sunt utilizate în multe moduri diferite, fiind promovate ca superaliment. Ele devin din ce în ce mai populare datorită conținutului lor ridicat de nutrienți și beneficiilor potențiale pentru sănătate.

Beneficiile budincii de chia

Beneficiile budincii de chia

Budinca de chia reprezintă o alternativă nutritivă și delicioasă la budinca tradițională. Este realizată prin amestecarea semințelor de chia cu un lichid precum lapte, iaurt sau lapte de cocos, iar poate fi îndulcită cu miere, sirop de arțar sau alte îndulcitori....

Avantajele zmeurei pentru sănătate

Avantajele zmeurei pentru sănătate

Beneficiile Zmeurei Zmeura (Rubus idaeus) este o plantă fructiferă cu fructe roșii sau galbene, care face parte din familia Rosaceae. Este originară din Europa și Asia de Nord, dar este cultivată în prezent pe scară largă în întreaga lume, inclusiv în America de Nord...

Unde găsești ZMURA
aproape de tine?

×